SANAKO

Referenciák

Oktatás PC tanteremben a SANAKO Study szoftverrel.

"A Sanako tanulási megoldásait széles körben alkalmazzák a magyarországi iskolákban. Országszerte sok iskola, több mint 3000 diák munkaállomással, választotta az oktatásában a Sanako megoldásokat, hogy hatékonyabbá tegyék a multimédia alapú oktatásukat, a nyelvtanítást és a diákok tesztelését."

Sanako okatási platform a gyakorlatban

Bocskai István Gimnázium számítógépes tantermeiben a tanárok a Sanako Study 500 oktatási platformmal és a Study EXAM (diák tesztelő) szoftverrel okatatják a tanulókat. Számos számítógépes teremben, összesen 125 diák PC-n használják az iskolában a programot. A tanárok a Sanako megoldást nagyon hatékony és hasznos eszköznek találják a mindennapos oktatási munkájukban. A diákok is motiváltak és lelkesek, hogy új tanulási lehetőségek állnak rendelkezésükre.

SANAKO Study egész iskolai megoldás – nem csak egy PC tanteremben!

Olvassa el a Bocskai István Gimnázium tapasztalatait és nézze meg rövid videónkat. A videón az igazgatóhelyettes, Oláh Tibor mutatja be, hogy kezdjük el a tanórai oktatást a Sanako Study szoftverrel és, hogyan alakíthatunk ki csoportokat a differenciált oktatás céljából.

Oláh Tibor – igazgatóhelyettes:

“Gimnáziumunkban 2009 nyarán telepítettük a Sanako Study 500 oktatási platformot. Fontos szempont volt a választás során, hogy ne csak egy szaktantermet, hanem az összes oktatásra használt számítógépet elérhetővé tegyük a Sanako hálózaton. Így tudtuk/tudjuk biztosítani, hogy a diákok és a tanárok mindenhol ugyanazzal a virtuális környezettel találkozzanak. Ez nagymértékben javítja a munka hatékonyságát.

A másik fontos szempont, amely miatt a Sanako szoftvert választottuk az a nagyfokú integráltság. A tanterem-felügyelettől kezdve, a nyelvi laboron keresztül, a feladatlap készítő és vizsgáztató modulig sok összetevő található meg benne.

Magyar nyelvű felülete és logikus felépítése könnyen kezelhető, egyszerűen megtanulható és elsajátítható programot eredményezett, amelyet gyorsan be lehetett illeszteni az oktatás folyamatába és az iskola meglévő infokommunikációs rendszerébe.

Tanórai keretek között kipróbálva először a terem-felügyeleti lehetőséget láttuk meg benne. A tanári számítógépről ugyanis lehetőség nyílik a tanulói gépek átfogó irányítására és az internet elérésének, a programok futtatásának szabályozására. Ezáltal az internet nyújtotta kísértések jól ellenőrzött keretek közé szoríthatók, amely hatékonyabb tanulási folyamatot tesz lehetővé.

A terem-felügyeleti szolgáltatás mellett a Sanako Study 500 a differenciált, valamint a csoportszemléletű oktatás, és a projektmunka során is nagy segítséget jelent. Tevékenység-központúságával pedig a kooperatív oktatási személet elterjedését támogatja.

Ezzel az oktatási platformmal egy olyan eszköz kerül a tanár kezébe, amellyel a különböző oktatási módszerek könnyen átjárhatóvá válnak.

A Sanako digitális tantermek működtetése nemcsak a tanárok munkáját könnyíti meg, hanem a diákokét is. Ennek a rendszernek köszönhetően a mindennapi életükben használt számítógép már hatékony tanulási eszközként is funkcionál.”

Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola

Tanárok “Az elméleti feladat megoldása könnyen irányítható egyénre ill. mindenkire szabott közvetlen ellenőrző kérdésekkel. Az a tudat a tanulókban, hogy közvetlenül kapcsolatban állnak a tanárral, aki bármikor ellenőrizhet, bármikor kérdezhet tőlük, aki folyamatosan figyelemmel kíséri munkájukat, egyfajta tartásra, alkalmazkodásra, munkavégzésre bírja őket. A fegyelmezett órai munka önmagában is gyümölcsöző.”

“Az egyik tanuló a 11. A-ban megjegyezte: „Tanárnőnek, nagyon nagy hatalma lett” Rákérdeztem, hogy érti ezt: „Le tudja zárni a billentyűzetet, az egeret, a monitort. a netet, amivel közvetlenül fegyelmezni tud minket, egyénileg is. Folyamatosan látja, hogy mivel és hogyan foglalatoskodunk. Így semmi egyéb feladaton kívüli dolgot nem tehetünk.”

“Ezt a programot informatika és angol órákon alkalmazom, különböző évfolyamokon, és különböző osztályokban. Eddig csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Úgy, mint: hatékonyabb munkavégzés, fegyelmezett magatartás, tökéletes feladat megértés és megoldás, így jobb érdemjegyek születése, azonnali kapcsolat, azonnali probléma megoldás. Lehetséges az egyéni ütemben való haladás, azonnali jelzés és visszajelzés. Az eredmény azonnal leellenőrizhető és értékelhető.”

Kazinczy Ferenc Általános Iskola

A SANAKO Study 500 egy könnyen telepíthető és kezelhető felügyeleti program. Megismerése nem okoz problémát a diákoknak, a tapasztalatok alapján több szempontból kedvelik, és lelkesen használják.

Használata könnyíti a tanár feladatát, hiszen mind a frontális, a csoportos és egyéni munka könnyen irányítható vele, sőt egyszerűen lehet külön-külön is foglalkozni a diákokkal. Az üzenetküldő és csevegő profilt élvezik a tanulók, hiszen ezek az internetes tevékenységek nem állnak távol tőlük. Fejlesztésük és javításuk egyszerű ezzel a módszerrel, hiszen a tanári gépről figyelve az összes másik gép munkáját, azonnal jelezhetünk az adott felhasználónak és felhívhatjuk figyelmét a hibáira. A diákok is pozitívabban fogadják a személyes figyelmet, ezáltal hamarabb tanulnak. A fehér tábla használata is egyértelműen pozitív eredményeket hozott, mert azonnal mindenkinek lehet magyarázni, az egyértelmű és egyszerű eszközzel. Könnyen behívhatóak segédprogramok is, és a már elsajátított informatikai ismeretek segítségével gördülékeny a munka. A tanár is kedvező helyzetben van, hiszen mindent „lát és hall”, könnyen tartja kezében az irányítást és a tananyag leadását.

Kevésbé fogadták kedvezően a diákok a „fegyelmező” profilokat. A képernyő, a billentyűzet, vagy az egér központi, vagy személyes letiltásával nem nyílik esély a munkától való eltérésre, csak azt lehet tenni, ami a feladat, vagy, amit a tanár engedélyez. Természetesen ez az oktató számára pozitív, hiszen biztos lehet benne, hogy a diák a tananyaggal, vagy az adott feladattal foglalkozik. Hasonló a helyzet az online, internetes munkával is, hiszen könnyen beállítható a látogatható oldalak, site-ok engedélyezése.

Copyrights - Education Technologies Finland Email: educatio.sanako@gmail.com, Tel: 06-20-347-7011
crossmenu